Klimaat & tijdsverschil:
Klimaat:
Warm, vochtig in het zuiden, koeler in het noorden (Bhutan). Een regenbui is altijd mogelijk.
Tijdsverschil:
In India is het 4 ½ uur later dan in België, behalve in de periode dat de zomertijd bij ons geldt, dan is het verschil 3 ½ uur.
In Bhutan is het in onze winter vijf uur later dan in België en in onze zomer vier uur.
Paspoort & visum:
Je moet in het bezit zijn van een internationaal paspoort dat nog 6 maanden geldig is na terugkomst.
Je visum voor Bhutan wordt aan de grens verzorgd. De kost hiervan wordt gefactureerd.
Neem altijd een kopie van je paspoort mee en bewaar het apart van het origineel.
Visumkosten worden steeds afzonderlijk aangerekend en apart vermeld op de bestelbon. Reizigers die een andere nationaliteit hebben dan de Belgische dienen zich tot hun ambassade/consulaat te wenden en zijn zelf verantwoordelijk voor het bekomen van de nodige reisdocumenten inclusief eventueel visum en transitvisum.
Gezondheid:
Het Bhutanese gedeelte van de reis is safe: dit is één van de netste landen ter wereld!
De hoogte in Bhutan: we starten onze reis in Puntsholing en zetten onze reis verder naar Thimpu (2300 m). Vervolgens dalen we naar 1300 m hoogte in Punakha. De gemiddelde hoogte is 1300-1650 m. De maximale hoogte is 2600 m (het uitzichtpunt op Tigers Nest).
Eten en drinken:
De grootste bedreiging voor de gezondheid vormt het drinken van ongekookt water. Leidingwater niet geschikt voor consumptie. Mineraalwater is meestal wel te koop. Als je een drankje bestelt, vraag dan of men er geen ijsblokjes in doet, omdat die meestal van ongekookt leidingwater worden gemaakt en ziektekiemen kunnen bevatten. Zorg er wel voor voldoende te drinken, het beste kan je thee nemen. Eet geen consumptie-ijs, behalve in dure restaurants. Was je handen goed voor je gaat eten, al is het maar een tussendoortje. Het is zeker aan te raden de tanden te poetsen met mineraal water.
Zon: verbranding is vaak een belangrijke oorzaak van problemen. De zon is in de bergen fel. Mijd daarom de zon op de heetste uren van de dag, draag een hoedje of voorzie je van een paraplu.
Diarree: Het meest voorkomende gezondheidsprobleem naast verbranding is diarree. Vakantiegangers worden er in de tropen vaak door getroffen als ze er net een paar dagen zijn. In de meeste gevallen gaat het om een volstrekt onschuldig verschijnsel dat wordt veroorzaakt door verandering van voedingsgewoonten, de hitte of door onschuldige bacteriën, waar je lichaam snel afweer tegen opbouwt. Het belangrijkst risico is de kans op uitdroging.
Dit is te voorkomen door water met een O.R.S.-oplossing te drinken. Deze zakjes, die in België bij de apotheek te krijgen zijn, bevatten alle mineralen en suikers die het lichaam verliest bij diarree.
Aanbevolen inentingen zijn: cholera, tyfus en tetanus. Maar hier kan je best je huisarts voor raadplegen.
Anti-malariamedicijnen (Malarone) bieden een goede bescherming tegen malaria, maar andere preventieve maatregelen zijn minstens zo belangrijk. Draag ’s avonds kleding met lange mouwen en een lange broek en smeer onbedekte delen in met muggenolie (bij voorkeur op basis van DEET). De kans op besmetting is klein omwille van het specifieke bergklimaat.
Kleding:
In Bhutan kan het overdag iets frisser zijn en ’s nachts wordt het snel koeler. Enkele warme kledingstukken (zoals fleece en jasje tegen de frisse wind) mogen dan ook niet in de bagage ontbreken. Nergens is formele kledij noodzakelijk, al raden we je een lange broek of rok aan voor de bezoeken in de kloosters en tempels. Ook schouders dienen bedekt te zijn voor deze bezoeken. Een gemakkelijke stapschoen is nodig. Een regenjasje of paraplu mag zeker niet in de bagage ontbreken.
Bagage:
Voor het pakken van je bagage, dringen we er om praktische redenen op aan je te beperken tot één reiskoffer ( max 20 kg - owv. de binnenlandse vluchten) en één stuk handbagage per persoon. Maximale afmeting van de handbagage = 55x35x25cm, maximaal gewicht = 8 kg. Wij vragen altijd bij de luchtvaartmaatschappij een pre-seating aan zodat wij de eventuele voorkeur van de klant kunnen doorgeven. Het is wel zo dat in economy klasse er geen seat-garantie bestaat, deze bestaat enkel in de business-klasse.
Bagageriemen, touwtjes en rekkers rond uw bagage zijn niet toegestaan. Ze kunnen het bagagesysteem van de luchthavens verstoren. Vergeet ook niet om oude bagagelabels te verwijderen.
Uw bagage herkenbaar maken? Dat kan met onze opvallende Hobo-stickers.
Powerbanks, reservebatterijen en losse batterijen zijn niet toegelaten in de ruimbagage, wel in de handbagage. Draagbare elektronische apparaten met lithiumbatterijen zoals bv. laptops, smartphones, tablets, enz. zijn zowel in de hand- als ruimbagage toegelaten.
Elektriciteit:
Een spanning van 220 volt (wisselstroom) is gebruikelijk. Onze stekkers passen in de Indische en Bhutanese stopcontacten. In goede hotels is een transformator beschikbaar om het voltage aan te passen aan eigen elektrische apparaten. Stroomstoringen komen veelvuldig voor. Hotels hebben daarom altijd kaarsen of olielampen achter de hand, maar het is geen overbodige luxe een goede zaklantaarn mee te nemen.
Geldzaken:
Het is aangewezen om kleine coupures mee te brengen die ter plaatse omgewisseld kunnen worden. In de grotere hotels kan je snel geld wisselen (euro's worden overal aanvaard), maar tegen een iets lagere koers dan in de banken maar je verliest er ook geen tijd .
De Bhutanse munteenheid is de Ngultrum. De Ngultrum is gekoppeld aan de Indische roepi (zoals destijds de Luxemburgse frank aan de Belgische frank). In Bhutan kan je overal euro's inwisselen.
Kredietkaarten worden geaccepteerd in plaatsen waar veel toeristen komen, elders niet.
Foto, GSM & Wi-Fi:
Breng voldoende foto en videomateriaal mee, Bhutan is een fotogeniek land. Vooral het fotograferen van mensen levert prachtige resultaten op. Maar ga discreet te werk: gebruik liefst een telelens, en vraag anders eerst hun toestemming. Soms vragen zij hiervoor een kleine bijdrage ! Overigens is het aangeraden om voldoende geheugenkaarten van huis mee te nemen.
Vergeet zeker niet om reservebatterijen voor je film– en videotoestel mee te brengen. Door de warmte en de vochtigheid geraken batterijen immers sneller leeg.
Bij bezoeken aan tempels en monumenten moet men soms in functie van het fototoestel of de videocamera bij de ingang te betalen.
In Bhutan is Wifi aanwezig in de hotels (soms enkel in de lobby)
Belangrijk om te weten:
Deze reis in Bhutan is een mooie gevarieerde reis en is mogelijk voor elke leeftijd. Iedereen die over een normale conditie en mobiliteit beschikt, kan deelnemen aan het programma.